Početna
Utorak, 21.Svibnja 2024 (06:42:08) - Godina:22

Odaberite teme

O Portalu

Alex Knapić dobitnik ovogodišnje Nagrade sv. Mauro

Kultura, 20.11.2021. (00:04)
Dobitnik Nagrade Sv. Mauro i gradonačelnik Loris Peršurić
Dobitnik Nagrade Sv. Mauro i gradonačelnik Loris Peršurić

Napisala: Kristina Flegar
Foto: Kristina Flegar i Andi Bančić

Alexu Knapiću, umjetniku i dizajneru interijera, eksterijera i krajobraza, dodijeljena je ovogodišnja Nagrada sv. Mauro u povodu dana porečkog patrona. Nagradu mu je večeras uručio gradonačelnik Poreča Loris Peršurić na prigodnoj svečanosti u Istarskoj sabornici.

- Iako se dodjela nagrade održava u potpuno jedinstvenim okolnostima, ideja da se oda počast jednom od naših sugrađana postojana je i trajna upravo povodom dana zaštitnika našega grada. Alex je, kao umjetnik, svoj profesionalni život posvetio interpretaciji jednoga od simbola našega grada – mozaika. Na taj je način predstavljena i ispričana priča o dijelu identiteta Poreča, njegovog rodnog grada koji mu je to i prepoznao te ga odlučio nagraditi Nagradom sv. Mauro. Njegovi radovi koji tako drugačije, a opet tako blisko prikazuju nama svima bliske motive poput istarske zemlje i ljudi, trajno će ostati zapamćeni u umjetničkom stvaralaštvu našega grada, rekao je gradonačelnik, čestitajući laureatu.

Knapić je zahvalio na nagradi, poručivši da kad netko živi umjetnost, uglavnom nije potrebno ništa reći, ali kad za svoj rad dobije priznanje – to znači jako puno. Ključnim za svoju umjetnost i stvaralaštvo smatra ljubav i potporu svoje obitelji - oca i majke kojih, nažalost, više nema te njegove drage supruge Koraljke i njihove djece Ree i Romana koje neizmjerno voli.

- Kad se okrenem, iza sebe vidim desetljeća rada, vidim mozaike, slike, skulpture. Isto tako, vidim sve one ljude koji su bili uz mene, koji su me inspirirali i vodili u nove kreacije. Kad razmišljam o svojem stvaralaštvu, mogu reći da sam uzimao emocije i vraćao emocije. To sam radio, to radim i to ću raditi dokle god budem mogao - uvijek novo, ali uvijek poznato. Naš grad je stoljećima vezan uz našu baziliku, a njene dekoracije, osobito mozaici, čine Poreč gradom mozaika. Upravo taj element bio je moja prva inspiracija koju sam izlagao u Firenci, New Yorku, zatim Londonu, i ponovo se vraćao našim korijenima – moru, zemlji, stijeni, kao vječnim inspiracijama. Skulpture od bronce, lijevane u Zagrebu, obilježavaju posljednju fazu mog rada. Metal se uvijek spaja uz kamen i drvo, a pod svojstvom slike, sve te boje i teksture povezuje u apstraktne prikaze trenutka, same strukture stvarnosti. Svi ti građevni elementi – kamen, metal, drvo, poveznice su s mojim radom u dizajniranju interijera i eksterijera. Moj posao i moje stvaralaštvo povezani su i prožeti emocijama ljudi oko mene, mog grada kao vječne inspiracije te Istrom koja je magično zavodljiva za nova otkrivanja, kazao je, zahvaljujući svima koji su mu pomogli i prepoznali njegov rad te koji uživaju u njegovim ostvarenjima.

Svečanost su svojim glazbenim nastupom obogatili višestruko nagrađivani učenici Umjetničke škole Poreč Eva Palman i Vito Ćosić, pod mentorstvom profesorice Samante Stell, a intrigantan je uvod pružilo predavanje na temu „Porečka riva kroz stoljeća“ kustosa Zavičajnog muzeja Poreštine Gaetana Benčića.

U skladu s odlukom o priznanjima Grada Poreča, Nagrada sv. Mauro svake se godine dodjeljuje pojedincu koji je svojim radom dao doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog kraja, a rezultati njegovog rada čine trajne kulturne vrijednosti na Poreštini. Radi se o autorskom likovnom djelu - skulpturi s likom svetog Maura, autorice Melanije Krajina. O ovogodišnjem laureatu je odlučilo povjerenstvo koje je imenovalo Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Poreč, u sastavu Silvia Milohanić (predsjednica) te Vesna Janko Finderle, Tomislav Milohanić, Nadia Štifanić Dobrilović, Vesna Baranašić, Aliče Prhat i Darko Kadum (članovi).

Nagrada je dodijeljena sa sljedećim obrazloženjem:

„Alex Knapić rođen je u Puli 1970. godine te živi i radi u Poreču. Knapićev fokus u poslovnom svijetu jeste dizajn interijera, eksterijera i krajobraza, što sve prikazuje koristeći najnaprednije 3D tehnologije. U umjetničkom dijelu stvaralaštva kreće se od mozaika, slikarstva, kreiranja umjetničkih instalacija te spaja tehnike mozaika i slikarstva, kako na platnu tako i kroz skulpture i kompozicije.

Iako kroz njegov opus dominira apstraktni koncept interpretacije svijeta, dominantni motiv i inspiracija su umjetnikove emocije pretočene u vizualnu formu koja vremenom poprima mijene, prateći evoluciju osjećaja svijeta. Predanost u prikazu „fluidne ideje ukalupljene u čvrsti umjetnički izričaj“, umjetnik ostvaruje izuzetno dobro izvedenim radovima s tehničke strane, što predstavlja osnovu za slobodu prikaza ideje.

Kažu kako su stari majstori mozaika pažljivim slaganjem i namještanjem, neprimjetnim izdizanjem i usmjeravanjem kockica prema izvorima svjetla, mogli točno animirati i predvidjeti "pokrete" likova s mozaika. Proniknuvši tajnu starih majstora, Knapićevi su mozaici oživjeli.

U izradi svojih mozaika autor hrabro uvodi nove materijale – uz mramor, venecijansko emajlirano staklo, aluminij, metal i naročito bogato strukturirani korten – i njima oplemenjuje teksture svojih radova, a mnoge ceste na njegovim mozaicima predstavljaju osobni putokaz, osobni umjetnikov put: odabir jedinstvenih kockica koje sjedaju na jedinstvena mjesta i poput otkrivene tajne pokazuju nam kako oživjeti kamen!

Platno, materijal koji sada preuzima ulogu podloge mozaika, dopušta Knapiću da u trenutku uhvati emociju. Iako fluidnost ideja dopušta promatraču shvaćanje apstraktnih motiva na osoban način, čvrst umjetnički izričaj proteže se na materijale, izvedbu i osobni odabir okvira koji definiraju platna.

Od savršeno preciznih i tehnoloških radova u svijetu arhitekture, preko memorije vremena i prostora u svijetu mozaika, sve do platna koja dopuštaju kreaciju u trenutku, umjetnik nastavlja svoju evoluciju kroz eksperimentiranje u umjetničkim instalacijama u metalu, bronci i drvu, za koje se vjeruje da će i same doživjeti novu mjenu u nastojanju potrage za savršenim prikazom emocije.

Svoje je radove Alex Knapić predstavio na izložbama u porečkoj Maloj galeriji 2013. u sklopu kolonije mozaika, u Strassbourgu na St. Artu 2014. i na samostalnoj izložbi u porečkoj Maloj galeriji 2014, u riječkoj galeriji Bruketa 2, u crkvi sv. Trojice u Kastvu i u Galerie im Zentrum u Stuttgartu 2015, zatim na ArtExpoNew York u New Yorku i u londonskoj Royal Opera Arcade Gallery 2016, na ArtExpowinterRome u Rimu 2017. te dva puta u sklopu manifestacije MUSIWA u Palazzu Medici u Firenci 2018. i 2019. godine.

Kao umjetnik koji je svoj profesionalni život posvetio interpretaciji jednoga od simbola našeg grada – mozaika te čiji su radovi dio brojnih privatnih kolekcija, kao i međunarodnih izložbi, njegov rodni grad prepoznao je njegov rad te ga odlučio nagraditi Nagradom sv. Mauro.“

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi