Početna
Utorak, 21.Svibnja 2024 (06:32:25) - Godina:22

Odaberite teme

O Portalu

U Poreču prigodno obilježen Dan hrvatskoga kazališta i glumišta

Kultura, 25.11.2021. (07:52)

Jučer je obilježen Dan hrvatskoga kazališta i glumišta, u spomen na 1860. godinu i dan kad se hrvatski glumac Vilim Lesić proslavio time što se na prekinutoj predstavi njemačke putujuće družine obratio publici i rekao da će od sutrašnjega dana na zagrebačkoj pozornici glumiti i govoriti samo na hrvatskome.

Upravo su se zato u studenome učenici Srednje škole Mate Balote i Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč nanovo našli „Na istoj strani(ci)“ i nastavili sa svojim aktivnostima kroz projekt „Uzmi knjigu u svoje ruke“.

Članovi čitateljskog kluba ovoga su mjeseca čitali djela hrvatskih dramatičara, posebno komedije Mire Gavrana, suvremenog hrvatskog autora iz Gornje Trnave, osnivača Teatra Gavran, ali i novoizabranog predsjednika Matice hrvatske.

Gavran je naš najizvođeniji hrvatski dramatičar, a djela su mu prevedena na čak četrdeset jezika. No, kako njegova djela ne bi ostala na papiru, prema njegovim dramama nastalo je više od 400 kazališnih premijera širom svijeta, a predstave je gledalo više od tri milijuna ljudi.

Uz čitanje i izradu prigodnih plakata učenici su jučer imali priliku u svojoj školi ugostiti i Ivu Nemec, dramsku pedagoginju i sveučilišnu profesoricu koja, uz sve to, vodi i Udrugu za razvoj kreativnosti i stvaralaštva – Kaleido.

Članovi čitateljskoga kluba M&M tako su se imali prilike okušati u dramsko-pedagoškim radionicama naslova „Procesna drama kao mjesto susreta s književnim likom“ pod stručnim vodstvom prof. Nemec. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi