Početna
Srijeda, 12.Lipnja 2024 (21:20:42) - Godina:22

Odaberite teme

O Portalu

Započele pripreme za 5. Okarina Fest

Poreština, 24.02.2022. (12:00)

KAŠTELIR – U tijeku su pripreme i prijave svirača za peti Okarina fest, jedinstvenu glazbenu manifestaciju koja će se, nakon višegodišnje pauze, 23. travnja ponovno održati u Kašteliru, u organizaciji Općine Kaštelir - Labinci i etnomuzikologa Branislava Ostojića. Cilj ovog festivala je doprinijeti očuvanju običaja sviranja na tradicijskim instrumentima te sačuvati i prikazati ovdašnju povijesnu kulturnu baštinu, odnosno okarinu koja je nekad svirana i na području Kaštelira. Ne čudi stoga što će se održati pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja, u sklopu potpora glazbenih manifestacija te glazbenog stvaralaštva na području tradicijske glazbe kao i lokalnih sredstava informiranja.

A što je to okarina? Malen i atraktivan tradicijski puhački instrument zoomorfnog oblika, izrađen najčešće od pečene gline (terakote) ili porculana. On je dio folklora mnogih zemalja, od Latinske Amerike do Kine, a njegovu je prisutnost na Kaštelirštini etnomuzikolog Ostojić otkrio pišući knjigu o povijesnom razvoju glazbe na ovim prostorima. To je otkriće potaknulo Ostojića na organiziranje susreta svirača. Okarina fest je dosad uspješno održan četiri puta. Na njemu je ukupno nastupilo 40-ak svirača, najvećim dijelom iz Istre, ali i drugih dijelova Hrvatske te Slovenije, Italije i Mađarske.

Osim okupiti svirače, želja je organizatora potaknuti mlade na otkrivanje ovog tradicijskog sviranja. Tako je ove godine u pripremi i mala škola sviranja okarine, koju će zasad polaziti nekolicina učenika područne osnovne škole u Kašteliru i izrađivati likovne radove na temu okarine. Zainteresirani svirači koji žele nastupiti na festivalu ili bi htjeli naučiti svirati okarinu mogu se prijaviti organizatorima - Općini Kaštelir - Labinci i Branislavu Ostojiću (na telefon broj 098 168 9049).

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi