Početna
Subota, 13.Srpnja 2024 (01:44:34) - Godina:22

Odaberite teme

O Portalu

Umro je prvi školovani keksar u nekadašnjoj Jugoslaviji, gospodin koji je stvorio Domaćicu i Plazma keks

Zanimljivosti, 03.02.2022. (09:41)
(Izvor:Telegram.hr)Link
FOTO: Petar Tutavac/screenshot/Omladina Kraša
FOTO: Petar Tutavac/screenshot/Omladina Kraša

U 88. godini preminuo je Petar Tutavac, tvorac keksa Domaćica i jedan od autora recepture za također popularni Plazma keks. Tutavac je tvorac i brojnih drugih slastica, a prošle godine veliki tekst o njemu objavila je Slobodna Dalmacija. Njegova životna priča počela je u Podgradini nedaleko od Opuzena (danas općina Slivno), gdje je rođen 1934. godine, prenosi Telegram.

U dobi od trinaest godina završio je pletarski zanat u Opuzenu te je nekoliko godina pleo košare u kojima se nosio kruh. No, Petar nije na tome stao. Preko sindikata 1949. javio se na tečaj za keksara u Zagredu, koji je raspisala tvornica Kraš. Ondje su on i još jedan polaznik izučili keksarski zanat.

Tutavac je bio prvi školovani keksar u tadašnjoj Jugoslaviji. Zatim je otišao u vojsku, a kasnije se vratio keksima i zaposlio u Krašu. “Kraš je tada bio jedina konditorska industrija i sve ostale koje su se kasnije pojavljivale potekle su od njega”, rekao je Tutavac tada za Slobodnu. Upravo je Domaćica, keks koji je kasnije doživio brojne varijacije, bila njegov diplomski rad.

Plazma keks

Tutavac se nije zadržao dugo u Zagrebu, krajem 1958. godine vraća se u dolinu Neretve u Čapljinu, u tvornicu Lasta, koja je u to vrijeme proizvodila kruh, oblatne i medene pogače. Nakon Čapljine odlazi u Leskovac u tvornicu Toma Kostić, gdje su nabavili liniju za grisine. Ideja za Plazminu recepturu se poklopila s njegovim dolaskom u Požarevac, gdje je osnovao tvornicu keksa Bambi.

“Radeći na proizvodnji dječjeg keksa sa sojinim brašnom za školske kuhinje, razmišljao sam o novom proizvodu koji bi bio nešto sasvim novo u pogledu sastojaka i veće nutritivne vrijednosti. Ideju sam upotpunio saznanjima iz američke stručne literature, a usavršavanjem i izmjenama u recepturi talijanskog keksa Plasmo” došao sam do originalnog proizvoda s dodacima vitamina, minerala i kombinacijom bjelančevina životinjskog i biljnog podrijetla. Tako je nastala Plazma”, kazao je Tutavac za Slobodnu.

Niti jedan svoj proizvod nije patentirao. “To su bila neka druga vremena, kada se znanje nije skrivalo nego se dijelilo. Sve što sam radio, sve moje recepture i proizvodi, rađeni su pod imenom ‘Bambi tehnologije’. Uvijek sam smatrao da sve to pripada narodu, da se tako jača društvena snaga i ugled naše zemlje na domaćem i svjetskom tržištu”, rekao je.Mobilna verzija članka

Oglasi