Početna
Srijeda, 12.Lipnja 2024 (19:47:41) - Godina:22

Odaberite teme

O Portalu

Svečano otvoren Nogometni kampus Jadran Poreč

Poreština, 23.02.2022. (20:16)

Napisala i snimila: Kristina Flegar

Uz utakmice najmlađih nogometaša i veterana NK Jadran Poreč te navijanje i bakljadu vjernih navijača Šajeta Boysa, danas je svečano otvoren Nogometni kampus Jadran Poreč na Žatiki. Vrpcu, koju su držali najmlađi nogometaši kluba, prerezali su porečki gradonačelnik Loris Peršurić, državni tajnik iz Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak te predsjednik NK Jadran Poreč Eduard Ribarić. Sve su to pljeskom pozdravili okupljeni građani, među kojima roditelji, sadašnji i bivši sportaši, budući nogometaši i simpatizeri kluba.

Izgradnju ovog objekta, smještenog iznad sportske dvorane Žatika, Grad Poreč financira s 13 milijuna kuna, a Ministarstvo turizma i sporta doprinosi s bespovratnih 600 tisuća. Kako je precizirano na svečanosti, zasad je na raspolaganju nogometni teren površine 104 „puta“ 68 metara, s još pet metara zaštitnog pojasa sa svake strane, što ukupno čini 8.892 „kvadrata“, a tu su i popratni sadržaji - šest modularnih objekata, tribine, parkiralište i ostala infrastruktura. Objekt je namijenjen trenažnim, odnosno školskim i pripremnim aktivnostima svih uzrasta NK Jadran Poreč, aktivnostima drugih nogometnih klubova, a kako je u više navrata istaknuto, doprinosi i turističkoj ponudi te potvrđivanju Poreča kao sportskog centra. Prilagođen je standardima i normativima koje propisuje važeći Pravilnik o licenciranju klubova Hrvatskog nogometnog saveza, u skladu s odgovarajućim propisima FIFA/UEFA.

Radi se o prvoj fazi izgradnje nogometnog kampa Poreču, jedne od najvećih investicija u porečki sport u proteklih nekoliko godina. Radovi su počeli prije nešto manje od godinu dana, a u gradnju se krenulo kako bi svi mladi, ali i ostali nogometaši imali na jednom mjestu kvalitetan prostor za treninge i utakmice, kakav njihov klub i zaslužuje, naglašeno je.

Trener juniora i nogometne škole NK Jadran Poreč Marko Kepčija kazao je da je danas zaista poseban dan za njih, ali i za cjelokupan porečki sport te je zahvalio svima uključenima u realizaciju ovog izuzetno potrebnog projekta. Podsjetio je pritom da njihov klub okuplja više od 300 djece i ukupno više od 350 članova.

Mi ćemo od prvog dana ovaj prostor maksimalno koristiti za sve treninge i utakmice, a posebno mi je drago da će naši najmlađi članovi prvi isprobati teren i na njemu napraviti svoje prve nogometne korake. Velik broj nas prisutnih ima jako puno sjećanja vezanih za „Stari Jadran“, a siguran sam da će ovo mjesto postati mjesto za veselje i za sportske uspomene brojnih generacija Porečana, poručio je.

Predsjednik NK Jadran Eduard Ribarić je rekao da okupljeni imaju čast prisustvovati nečemu što je moguće nazvati ne samo generacijskim projektom, već i novim pozitivnim korakom za porečki nogomet. Osvrnuo se i na rušenje „Starog Jadrana“ koje su mnogi od njih primili sa sjetom i razočaranjem, jer je to nogometno igralište u centru Poreča predstavljalo dio njihovog djetinjstva, mladosti i odrastanja. Ali od sjećanja se ne živi i staro nije uvijek bolje od novog, što ovaj slučaj potvrđuje, zaključio je.

- Uopće ne sumnjam u to da ćemo, kao što su na starom igralištu odrasle generacije Porečana, tako i na ovom igralištu imati prigodu gledati nove Bonace, Šurane, Ereize, Dujaniće i Sumiće. A nakon dovršetka prve faze, odnosno otvaranja ovog igrališta, dovršetak čitavog kampusa bit će definitivan velik kvalitativan iskorak u radu naše škole nogometa i omogućeni prvoklasni uvjeti. To će za naše najmlađe polaznike značiti novi, prvi korak u bolju nogometnu budućnost, poručio je Ribarić, zahvaljujući svima uključenim u projekt, trenerima u školi nogometa koji su zadnjih šest mjeseci, u nedostatku igrališta, uložili svu svoju kreativnost za održavanje potrebne kvalitete treninga te, posebno na strpljenju, polaznicima škole nogometa i njihovim roditeljima.

Zahvalama i dobrim željama pridružio se i predsjednik porečke Sportske zajednice Aleksandar Beaković, podsjetivši da je kampus prvi veliki sportski objekt nakon dvorane Žatika, da NK Jadran brojnošću svojih članova i izuzetno dobrim rezultatima zaslužuje takvu infrastrukturu i ponadavši se da će na ovo mjestu brojni mladi stasati ne samo u velike sportaše, već i u kvalitetne ljude.

Gradonačelnik Loris Peršurić je rekao da je danas posebno lijep dan za porečki sport te da prisutnost toliko brojnih ljudi svih generacija svjedoči o značaju ovog projekta za čitavu zajednicu, za naš grad i djecu koja će ovdje u vrhunskim uvjetima trenirati i družiti se. Napomenuo je da je novootvoreno igralište tek početak budućeg kampusa, odnosno nove sportske zone u ovom dijelu grada, koja će sadržavati četiri velika nogometna igrališta, te je najavio još jedan teren uskoro. Zahvalio je svima koji su doprinijeli projektu, a među njima projektantima, nadzoru, izvođačima radova, svojim suradnicima iz gradske uprave, Sportskoj zajednici koja će upravljati objektom, Ministarstvu turizma i sporta koje je sufinanciralo izgradnju te Ministarstvu državne imovine koje je ustupilo zemljište.

Državni tajnik Tomislav Družak je pohvalio Grad Poreč koji prepoznaje važnost i blagodati sporta.

- Da bi se sport mogao upražnjavati i koristiti široj zajednici, potrebno je razvijati sportsku infrastrukturu. Poreč je to prepoznao i kontinuirano ulaže u sportsku infrastrukturu. Time dokazuje da on nije isključivo grad turizma po čemu je nadaleko poznat, već je sve više prepoznat i kao grad sporta, istaknuo je, poručivši da će država i u budućnosti podupirati sportske projekte u Poreču.

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi