Početna
Srijeda, 12.Lipnja 2024 (20:29:35) - Godina:22

Odaberite teme

O Portalu

Poreč: Održana prva u nizu radionica u sklopu ERASMUS+ projekta C.A.L.M

Kultura, 24.02.2022. (20:27)
Pučko otvoreno učilište Poreč
Pučko otvoreno učilište Poreč

Prvi Erasmus projekt Pučkog otvorenog učilišta Poreč C.A.L.M. privodi se kraju, a nedavno odobren EQUALITY - jednake mogućnosti u obrazovanju odraslih, još je jedan projekt financiran iz Erasmus programa.

Streloviti rast poslijeratnog turizma zahtijevao je stručnost i znanje pa je Odlukom o osnivanju Narodnog sveučilišta kao andragoške, obrazovne ustanove 1949. godine, nizom tečajeva porečko gospodarstvo imalo priliku u kratkom roku osposobiti ljude za rad tijekom turističke sezone. Iako je Ustanova mijenjala naziv i strategije te kroz vrijeme proširila svoje djelovanje u područje kulture i umjetnosti, obrazovna djelatnost ustrajno i posvećeno osluškuje potrebe svojih korisnika i zajednice. Suvremeno doba donijelo je nove izazove pa je cjeloživotno učenje i kvalitetno organizirano provođenje slobodnog vremena, kao jedna od osnovnih djelatnosti Ustanove, na novi način zaživjelo kroz projektno razmišljanje i financiranje kroz europske fondove.

Projekt C.A.L.M. (Creative Advanced Learning Methods) započeo je u listopadu 2020., a završava krajem ožujka 2022. Temeljno je usmjeren na mobilnost osoblja uključenog u organizaciju nastave porečkog Učilišta i na inovativnosti u poučavanju odraslih primjenom digitalne tehnologije i metoda organiziranja nastave prilagođene različitim potrebama polaznika. Koncem proteklog tjedna provedena je diseminacijska radionica za vanjske suradnike predavače. U narednim tjednima za iste polaznike bit će organizirana druga radionica, dok će treća uključiti sva zainteresirana učilišta iz Istarske županije.

Prva mobilnost po projektu bila je sudjelovanje na strukturiranom petodnevnom tečaju u Pragu, gdje je voditeljica projekta upoznala aplikacije i programe za korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u nastavi. Osim usvojenih znanja o primjeni inovativne metode aktivnog učenja kao što su gemification, flipped classroom i teme poput Divergent i Convergent Thinking, Metacognition i Multiple Intelligences, dragocjena je razmjena ideja i iskustava s ostalim polaznicima iz raznih europskih zemalja.

Pučko otvoreno učilište Poreč
Snježana Radetić

„Kroz rad Ustanove primjenjujemo koncept promicanja vrijednosti uključivosti i raznolikosti, tolerancije i demokratskog sudjelovanja. Nastojimo, osobito u obrazovanju, unaprjeđivati univerzalni pristup s obzirom na nediskriminirajuće demokratske vrijednosti, podržavati otvoreno i svima dostupno okruženje za učenje te razvijati digitalnu pismenost učinkovitom uporabom IKT-a. Iz tih je razloga važno ulagati u kontinuirani profesionalni razvoj, revidirati i razvijati ključne kompetencije predavača i osoblja uključenog u organizaciju nastave i komunikaciju s korisnicima. Zadržavanjem povjerenja naših korisnika i poticanjem na cjeloživotno obrazovanje, slijedimo europski strateški cilj - do 2025. godine, uz pomoć programa Erasmus+, namjerava se uključiti 40 % Europljana u cjeloživotno obrazovanje.“ rekla je Snježana Radetić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Nakon Praga, uslijedila je, po projektu, mobilnost u Firenzi s temom UDL univerzalni dizajn za učenje i diferencirano učenje. Petodnevna edukacija bila je kreirana s ciljem usvajanja kompetencija razvoja motivacijskih strategija i inovativnih načina poučavanja dizajniranih prema potrebama pojedinca.

Pučko otvoreno učilište Poreč
Anita Pilat

„Erasmus projekti izvrsna su prilika za nadograđivanje potrebnih znanja i vještina kroz mobilnosti. Imamo mogućnost upoznavanja s praksama rada u različitim državama, a ujedno i pokrenuti nova međunarodna partnerstva na daljnjem usavršavanju osoblja i nastavnika kroz nove projekte. Cilj nam je, također, prijaviti Učilište u proces dobivanja Erasmus akreditacije. Time bi pristup mogućnostima financiranja bio pojednostavnjen. Stoga osluškujemo potrebe i revidiramo mogućnosti unaprjeđenja naših usluga te zajedno s našim odjelima i vanjskim suradnicima pripremamo petogodišnji plan, što je jedan od preduvjeta za prijavu za dobivanje Erasmus akreditacije“, rekla je voditeljica projekta Anita Pilat.

Učilište se usmjerava prema tome da svoje obrazovne usluge prilagodi i usmjeri inkluzivnom principu što zahtijeva specifična znanja u pristupu ranjivim skupinama. Upravo takva znanja nude se kroz drugi Erasmus projekt EQUALITY - jednake mogućnosti u obrazovanju odraslih.

Pučko otvoreno učilište Poreč
Ana Čehić Anić

„Cilja se na prilagodbu radionica iz umjetnosti i kulture ranjivim skupinama. Njihovo uključivanje u naše programe jedan je od načina socijalizacije, a Erasmus programi omogućuju nam, u ovom trenutku, najbolju platformu za edukaciju nastavnika, ali i korisnika. Pored toga, krajem 2021. na snagu je stupio novi Zakon o obrazovanju odraslih, a njime se za polaznike uvodi mogućnost financiranja obrazovnih programa putem vaučera. Jačamo obrazovnu djelatnost i promjene dočekujemo kako je najbolje za naše korisnike“, rekla je Ana Čehić Anić, voditeljica obrazovne djelatnosti u porečkom Učilištu.

Posljednjih godina POUP posebnu pažnju usmjerava na prilagodbu svojih usluga ka uključivanju osoba s invaliditetom (OSI) u sve vidove obrazovanja odraslih. Osim kroz projekte financirane iz Erasmus programa, to će im omogućiti i projekt EDUKOSI.TURIZAM – edukacije za osobe s invaliditetom za poslove u turizmu. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a u Učilištu uskoro očekuju potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava odnosno početak još jednog projekta financiranog iz sredstava EU.Mobilna verzija članka

Oglasi