Početna
Utorak, 21.Svibnja 2024 (05:05:00) - Godina:22

Odaberite teme

O Portalu

Stopa smrti od raka zbog COVID – 19 pandemije mogla bi se povećati i do 20%

Zdravlje, 20.01.2022. (19:49)
Dan mimoza ove godine putem online webinara
Dan mimoza ove godine putem online webinara

Proteklih dana Hrvatska bilježi rekordne brojke oboljelih od početka pandemije koronavirusa. Dodatan je to pritisak na već ionako preopterećeni zdravstveni sustav, koji pridonosi i većoj bojazni od nepravovremenog dijagnosticiranja po život opasnih bolesti poput raka.

Najnovija istraživanja pokazuju da će odgode u dijagnozi i liječenju raka tijekom 12 mjeseci povećati stopu smrtnosti i do 20% i rezultirati s više od 6000 smrti koje se mogu izbjeći. Jedna od bolesti koju upravo prevencijom i pravovremenim pregledima možemo gotovo u potpunosti spriječiti je rak vrata maternice koji u Hrvatskoj godišnje odnese oko 120 života od kojih čak 37% posto čine žene mlađe od 60 godina.

Hrvatska se tako po stopi preživljavanja nalazi na lošem 20. mjestu od ukuno 28. europskih zemalja, a kako u budućnosti ne bismo bilježili crnije brojke, sada je više nego ikad potrebno ukazati na važnost edukacije, pravovremenih pregleda te iznimno važno cijepljenje protiv virusa HPV-a kojima možemo spriječiti i kontrolirati ovu opaku bolest, kažu u Hrvatskoj ligi protiv raka.

Upravo kako bi u ovim nikad izazovnijim vremenima educirala građane, Liga organizira Dan mimoza posvećen temama kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti posljedice raka vrata maternice.

Stručnjaci iz područja podijelit će najnovija saznanja o prevenciji i liječenju raka vrata maternice. Ovogodišnji če Dan mimoza zbog trenutne epidemiološke situacije biti održan putem online webinara, a svi zainteresirani se mogu pridružiti u petak, 21. siječnja u 12 sati putem Cisco web platforme. Pozivni link bit će na web stranici Hrvatske lige protiv raka www.hlpr.hr (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi