Logo - www-parentium.eu

Stopa smrti od raka zbog COVID – 19 pandemije mogla bi se povećati i do 20%

Dan mimoza ove godine putem online webinara
20.01.2022. (19:49)

Proteklih dana Hrvatska bilježi rekordne brojke oboljelih od početka pandemije koronavirusa. Dodatan je to pritisak na već ionako preopterećeni zdravstveni sustav, koji pridonosi i većoj bojazni od nepravovremenog dijagnosticiranja po život opasnih bolesti poput raka.

Najnovija istraživanja pokazuju da će odgode u dijagnozi i liječenju raka tijekom 12 mjeseci povećati stopu smrtnosti i do 20% i rezultirati s više od 6000 smrti koje se mogu izbjeći. Jedna od bolesti koju upravo prevencijom i pravovremenim pregledima možemo gotovo u potpunosti spriječiti je rak vrata maternice koji u Hrvatskoj godišnje odnese oko 120 života od kojih čak 37% posto čine žene mlađe od 60 godina.

Hrvatska se tako po stopi preživljavanja nalazi na lošem 20. mjestu od ukuno 28. europskih zemalja, a kako u budućnosti ne bismo bilježili crnije brojke, sada je više nego ikad potrebno ukazati na važnost edukacije, pravovremenih pregleda te iznimno važno cijepljenje protiv virusa HPV-a kojima možemo spriječiti i kontrolirati ovu opaku bolest, kažu u Hrvatskoj ligi protiv raka.

Upravo kako bi u ovim nikad izazovnijim vremenima educirala građane, Liga organizira Dan mimoza posvećen temama kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti posljedice raka vrata maternice.

Stručnjaci iz područja podijelit će najnovija saznanja o prevenciji i liječenju raka vrata maternice. Ovogodišnji če Dan mimoza zbog trenutne epidemiološke situacije biti održan putem online webinara, a svi zainteresirani se mogu pridružiti u petak, 21. siječnja u 12 sati putem Cisco web platforme. Pozivni link bit će na web stranici Hrvatske lige protiv raka www.hlpr.hr (dp)