Logo - www-parentium.eu

Jučer u Stranićima otvoreno Učilište za umjetničko oblikovanje stakla “Zlatni vitraj ”

Foto: Ministarstvo kulture
23.02.2022. (14:07)

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je jučer u Poreču Učilište za umjetničko oblikovanje stakla “Zlatni vitraj ”, čime je u Hrvatskoj i službeno počelo obilježavanje Međunarodne godine stakla.

-Učilište će biti mjesto okupljanja, učenja, prenošenja znanja i ljubavi prema umjetničkim obrtima, a posebno prema umjetnosti izrade stakla, rekla je ministrica uz čestitke i zahvalu Udruzi za promociju tradicionalnih umjetnosti “Staklo & Umjetnost” na velikom entuzijazmu i inicijativi osnivanja Učilišta.

Istaknuvši kako je riječ o velikom doprinosu zajednici koji će dodatno istaknuti Hrvatsku na karti svijeta u ozračju obilježavanja Međunarodne godine stakla koju su proglasili Ujedinjeni narodi, ministrica je podsjetila kako Hrvatska baštini dugu tradiciju proizvodnje stakla.

-Puno je već uloženo, a nastavit ćemo ulagati u proizvodnju i restauraciju stakla i vitraja, rekla je ministrica te dodala kako su u procesu zaštite kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske i staklopuhački obrti iz okolice Zagreba - još jedne posebnosti vrijedne hrvatske tradicije.

Okupljenima su se obratili gradonačelnik Poreča Loris Perušić, izaslanik ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa državni tajnik Tomislav Paljak, ravnateljica Učilišta “Zlatni Vitraj” Jelena Golden, predsjednik Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti “Staklo & Umjetnost” Josip Deutsch te saborski zastupnik Silvano Hrelja.